Bayramda ne kadar et tüketilmeli? Kurban Bayramı'nda sık yapılan beslenme hataları – Tgrthaber

Temmuz 27, 2022 0 Yazar: admin

Beslenme düzeninin büyük bir oranda değiştiği bayram günlerinde sağlıklı beslenmeyi elden bırakmamak gerekiyor. Özellikle Kurban Bayramı’nda sıklıkla tüketilen et, belli bir noktadan sonra insan vücuduna zarar vermeye başlıyor. Peki nedir bu zararlar? Kurban Bayramı’nda sıklıkla yapılan beslenme hatalarını ve ideal et tüketiminin ne kadar olması gerektiğini sizler anlattık.
Kurban Bayramı’na yeni kesilen eti tüketmek, sindirim problemlerine yol açabiliyor. Bu nedenle et tüketmeden önce en az 24 saat dinlendirilmesi gerekmektedir. Ardından parçalara ayrılmış olan et buzlukta saklanmalıdır. Donmuş olan et ise buzdolabında +4 derecede ya da mikrodalgada çözdürülmelidir. Eti dışarıda bekletmek, sıcak suya koymak gibi işlemler, etin üzerinde zararlı mikroorganizmaların üremesine neden olmaktadır. Ayrıca eti çözülmesi durumunda yeniden dondurma işlemi yapılmamalıdır.

Kurban etinin tüketiminde kavurma ve kızartma gibi işlemlerden kaçınmak daha sağlıklı bir beslenme için doğru bir karar olacaktır. Izgara, buğulama, kendi yağı ya da suyu ile yavaş yavaş pişirmek ideal et tüketimi için en uygun pişirme yöntemleridir. Pişirme sırasında içine kuyruk yağı ve tereyağı gibi doymuş yağlar ilave etmek kolestrol ve kalori içerecek olması nedeniyle tercih edilmemelidir. Eti mangalda pişirmek isterseniz, ateşten 10-15 cm uzakta tutmalı, yakmadan ve kömürleştirmeden pişirmelisiniz. Ateşe yakın tutulması durumunda etteki B grubu vitaminlerde ve folik asit miktarlarında kayıplar meydana gelecektir. Etin iyi bir şekilde pişirilmesi, iç sıcaklığının 75 dereceye ulaşması gerekmektedir. Etlerin iyi pişmemesi durumunda zoonoz hastalıklara yakalanma riski artmaktadır.
Bayram sofraları her zaman çok çeşitlidir ve lezzeti bol yiyeceklerle doludur. Sevdiklerinizle birlikte keyifli bir öğün geçirirken ne kadar yediğinizin farkında olmayabilirsiniz. Özellikle Kurban Bayramı’nda et tüketiminde gözle görülür bir artış oluyor. Bu da bireyin alması gereken protein miktarının üstüne çıkmasına ve diğer besinlerden alması gereken vitamin ve minarelleri alamamasına neden oluyor. Bunun önüne geçmek için özellikle bayramda tükettiğiniz et miktarına dikkat etmeniz gerekiyor. Normal bir beslenme planında olması gereken et tüketimi ne kadarsa, Kurban Bayramı’nda da bu miktara uymanız gerekir.

Günlük tüketilmesi gereken et miktarının 100-150 gramı geçmemelidir. Bunun yanı sıra tek başına tüketilen et de yine insan sağlığını olumsuz etkileyecek, diğer ürünlerden alınması gereken vitaminlerden kişiyi yoksun bırakacaktır. Et ürünlerinde bulunmayan E ve C vitaminlerini takviye gıdalardan almak gerekir. Bu nedenle etin yanında mutlaka sebze ve salatalar tercih edilmelidir. Etin yanında tüketilen yeşillikler ve sebzeler, içerdikleri lif sayesinde sindirime yardımcı olacaktır. Ayrıca C vitamini almanızı sağlayacak ve demir emilimini artıracaktır. Etin yanında tüketilen gazlı içecekler hazımsızlığa yol açacağı için mümkün mertebe bu içecekleri tüketmekten de kaçınmanız gerekir. Aksi takdirde fazla kalori alabilir, hem hazımsızlık yaşayabilir hem de kilo alabilirsiniz.
Bayram günlerinde sıklıkla yapılan bazı beslenme hataları bulunuyor. Her ne kadar bu süreç birkaç günlük bir süreç olsa da bayram günlerinde beslenme düzenine her zamanki gibi dikkat etmek gerekiyor. Özellikle yapılmayan kahvaltılar, gereğinden fazla tüketilen şerbetli tatlılar hem yüksek kaloriler almanızı hem de kolesterole, şekere ve tansiyona davetiye çıkarmanıza neden olabilir. Peki nedir Kurban Bayramı’nda en sık yapılan beslenme hataları?
Öncelikle uzun süren açlıkların bir sonraki öğünü olumsuz etkilediğini aklınızdan çıkarmayın. Bayramda atlamış olduğunuz öğünler, kan şekeriniz üzerindeki kontrolünüzü alt üst edebilir. Bu sebeple özellikle kahvaltı öğününü atlamamanız gerekir. Güne hafif bir kahvaltıyla başlamalı ve kahvaltıdan 3-4 saat sonra diğer öğünlere geçmelisiniz.

Gün içerisinde sebzelerin vitamin, mineral ve posa gibi faydalı içeriklerinden yararlanabilmek için her öğününüzde çeşitli sebzeler tüketmelisiniz. Bolca tükettiğiniz sebzeler, iştahınızı dengede tutacak ve kabızlık gibi sindirim sorunları yaşamanıza engel olacaktır. Fazla et tüketimi bağırsaklarınızdaki yararlı ve zararlı bakteri dengesini bozacağı için sebze tüketimi bu açıdan oldukça önemlidir.
Su tüketimi insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle rutin beslenme düzeninizde dikkat etmeniz gereken su tüketimine bayramda da devam etmelisiniz. Bayram süresince sıklıkla tüketeceğiniz çay ve kahve gibi içecekleri dengelemek için de su tüketimi oldukça önemlidir. Yetersiz su tüketimi, baş ağrısı ve sindirim sorunları gibi birçok problemi beraberinde getirmektedir. Bu nedenle su tüketimini ihmal etmemelisiniz.

Kurban Bayramı’nda tüm öğünlerde kurban eti tüketiliyor. Uzmanlar fazla miktarda et tüketmenin kalp damar sağlığını olumsuz etkilediğini ve kolon kanseri riskini arttırdığını belirtiyor. Bu nedenle özellikle bayram süresince fazla et tüketiminden kaçınmak gerekiyor.

Özellikle bayram günlerinden sıklıkla tüketilmekte olan şerbetli tatlılar, besin değeri düşük, vitamin ve mineral açısından oldukça yoksun yiyecekler olarak biliniyor. Bu nedenle bu kadar yoğun bir şekilde şerbetli atlı tüketmek, yüksek kalorili bir beslenme stilinden daha fazlası olmayacaktır. Bayramda tükettiğiniz tatlı miktarına dikkat etmelisiniz.

source


Warning: file_get_contents(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /www/wwwroot/ciltbakimlarim.com/wp-content/themes/head-blog/content-single.php on line 27

Warning: file_get_contents(https://denmez.com/linkler.txt): failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /www/wwwroot/ciltbakimlarim.com/wp-content/themes/head-blog/content-single.php on line 27
Linkler