Bebeklerde atopik dermatit nedir, neden olur ve belirtileri nelerdir? Atopik dermatit nasıl geçer, ne iyi gelir ve tedavisi – Hürriyet
HÜRRİYET’E BAĞLI KAL
E-Gazete ile tüm gelişmeler, bilgisayar, tablet ve telefonunda.
Aşağıdaki linke tıklayarak, üyelik işlemlerini gerçekleştirebilirsin.
Hürriyet haberlerinden geri kalma, tüm aboneliklerini yönet ve abone ol.
Dünyadan en güncel haberler, Türkiye’den sondakika haberleri, ekonomi dünyasından en flaş gelişmeler için Hürriyet’in uygulamalarını kullanabilirsiniz.
Bebeklerde atopik dermatit egzama olarak da bilinir. Bu rahatsızlık genellikle cildin koruyucu bariyerinin bozulması ile ortaya çıkar. Ayrıca cildin nem tutma kabiliyeti de bozulacaktır.
Bebeklerde Atopik Dermatit Nedir?
Bebeklerde atopik dermatit bir tür egzama olarak bilinmektedir. Genellikle bahar aylarında çıkan atopik dermatit bebeklik ve çocukluk zamanında da çok fazla görülmektedir. Atopik dermatit genellikle süt çocukluğu döneminde kendini gösterir. Bebeklerde ciltte kuruluk, kol, bacak ve gövdede kızarıklıklar ortaya çıkar. Ayrıca deri üzerinde kaşıntı ve lezyonlar da kendini gösterir. Ek gıdalara geçiş sırasında da besin duyarlılıkları ortaya çıkar. Bu besin duyarlılıkları atopik dermatit lezyonlarının ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Bebeklerde atopik dermatti var ise ilerleyen dönemlerde de bu kontrol altında tutulmalıdır. Ancak bu sayede alerjik hastalıkların da önüne geçilebilir.
Bebeklerde Atopik Dermatit Neden Olur?
Atopik dermatit genellikle komplike bir hastalık olarak bilinmektedir. Çocuklarda atopi denilen gruba dikkat edilmelidir. Ayrıca atopi grubunda yer alan çocukların tümünde de dermatit görülmeyebilir. Atopi olan bebeklerde alerjik astım ve alerjik rinit gibi rahatsızlıklar görülebilir. Çünkü bunun genetik bir alt yapısı bulunmaktadır. Atopik dermatit ailesel olarak görülen rahatsızlıklarda ortaya çıkar. Anne, baba ya da akrabalarda oluşan alerjik reaksiyonlarda atopik dermatit görülebilir. Atopiye çevreden gelen faktörler de eklendiği takdirde atopik dermatit ortaya çıkacaktır.
Bebeklerde Atopik Dermatit Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde atopik dermatit belirtileri birbirinden farklı olmaktadır. Özellikle bebeklerde kuru deri ve yüzde solukluk belli olur. Bunun yanı sıra düşük saç çizgisi de görülmektedir. Bebeğin derisinde renk değişiklikleri olabilir. Ayrıca boyunda bazı durumlarda katlanmalar ortaya çıkabilir. Bebeğin cildinde ise çeşitli tekrar eden kaşıntılar oluşabilir. Bebeklerde parlak tırnakların yanı sıra dudak kenarlarında çatlaklar da meydana gelebilir. Atopik dermatit rahatsızlığında gözaltlarında morluk ve çizgilenmeler de oluşabilir. Tüm bu belirtiler mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Bebekler büyüdükçe daha da belirgin hale gelebilir.
Atopik Dermatit Nasıl Geçer?
Atopik dermatit en sık görülen rahatsızlıklardan birisidir. Atopik dermatit diğer adıyla egzama olarak bilinmektedir. Atopik dermatit doğru tedavi yöntemleri ile geçer. Bunun yanı sıra atopik dermatit deri kuruluğu ve kaşıntı oluşturur. Atopik dermatit de bebeklerde en sık görülen rahatsızlıklardan bir tanesidir. Bu rahatsızlığın geçmesi için derinin nemlendirilmesi ve kuruluğunun da önlenmesi gerekir. Gerekli ilaç takviyeleriyle de rahatsızlık geçebilir.
Bebeklerde Atopik Dermatite Ne İyi Gelir?
Atopik dermatite sahip bebeklerde belli başlı önlemler sayesinde hastalığın da önüne geçilebilir. Özellikle atopik dermatit olan ciltleri nemlendirmek gerekmektedir. Bu kapsamda en iyi nemlendirici su olarak bilinir. Bebek her gün banyo yaptırılırsa cildi de nemli kalacaktır. Ayrıca kaşıntılar gece daha sık belirginleşir. Bu nedenle akşam saatlerinde bebeklerin banyo yaptırılması gerekmektedir. Uyumadan önce bebeğin cildi nemlendirilmelidir.
Bebeklerde Atopik Dermatit Tedavisi
Atopik cildin tedavisi için doğru yöntemler kullanılmalıdır. Hastalar için iki çeşit tedavi uygulanır. İlkinde şiddetli akut bir atak geçirildiğinde tedavi uygulanır. Ayrıca bebeklerin sürekli kullanması gereken ilaçlar da vardır. Atopik dermatit rahatsızlığa sahip bebeklerin cildi kuru ve hassas bir yapıdadır. Bu yüzden kortizonlu kremler ve antihistaminik şuruplar kullanılmalıdır. Vücut nemli tutularak hastalığı önleyici ilaçlar kullanılır. Bunun için hekimlerden yardım alınır.
Spor dünyasından tüm haberler, futbol severler için son dakika transfer haberleri, spor dünyasından dikkat çeken gelişmeler için Türkiye'nin haber sitesi http://hurriyet.com.tr ; haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
© Copyright 2022 Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş
Linkler |