Çocuklarda güneş çarpması belirtileri nelerdir? Güneş çarpması nasıl önlenir? – Tgrthaber

Temmuz 17, 2022 0 Yazar: admin

Özellikle yaz aylarının en büyük problemlerinden biri olan ve genel olarak çocuklarda görülen güneş çarpması, çok tehlikeli boyutlarda hasarlara neden olabiliyor. İlk etapta basit olarak görünen fakat ciddi anlamda tehlike arz eden güneş çarpması, beyin yapısına kadar zarar verebiliyor. Bu nedenle gerekli tedbirlerin alınması ve belirtilerin doğru bir şekilde takip edilmesi gerekiyor. Peki güneş çarpması belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? Çocuklarda güneş çarpmasının önüne nasıl geçilir? Detaylar haberimizde…
Yüksek sıcaklığa maruz kalınması sonucu meydana gelen vücudun aşırı ısınması durumuna güneş çarpması denir. Sıcak maruziyetinin en ciddi seviyelerinde vücut sıcaklığı 40 derece ve üzerine çıkmaktadır. Özellikle yaz aylarında sıklıkla görülmekte olan durumlardan biridir. Müdahale edilmemesi durumunda ciddi boyutlarda sonuçlara neden olabilmektedir.
Güneş çarpmasının nedenleri iki farklı kategoride ele alınmaktadır. Bunlardan ilki efor ilişkili güneş çarpması olarak tanımlanmaktadır. Bu durumda sıcak ortamlarda yapılan yoğun fiziksel aktiviteler, güneş çarpmasının asıl nedeni olarak kabul edilir. Özellikle sıcak ortamlarda çalışmaya alışkın olmayan kişilerde gözlemlenen efor ilişkili güneş çarpması, spor etkinliklerinde sıcakla ilişkili vaka gelişimi kalp sorunları nedeniyle meydana gelen durumlar göz önünde bulundurulduğunda 10 kat daha fazla ortaya çıkmaktadır.

Güneş çarpmalarında ikinci kategori de klasik güneş çarpması olarak adlandırılmaktadır. Bu kategoride güneş çarpmasına neden olan etken sıcak ortam maruziyeti olarak belirtilmektedir. Nem düzeyinin yüksek seyrettiği havalara uzun süre maruz kalınması, klasik güneş çarpmasına neden olmaktadır. Özellikle ileri yaştaki ve kronik hastalığı bulunan kişilerin klasik güneş çarpmasına karşı yatkınlığı oldukça yaygındır ve dikkatli olunması gerekmektedir. Her iki türlü güneş çarpmasında da çok katlı giyinme, terlemeyle oluşan sıvı kaybının giderilmemesi, alkol tüketimi gibi durumlar etkin rol oynayabilmektedir.
Aşırı sıcaklarda vücut ısısının düzenlenmesi, merkezi sinir sistemi tarafından kontrol edilmektedir. Bu nedenle küçük yaş gruplarında bu görevle ilgilenen sinir yapıları henüz gelişim aşamasında olduğu için çocuklarda güneş çarpması çok daha sık yaşanan bir durumdur. 65 yaş üstü bireylerde de merkezi sinir sistemi işlevinde meydana gelen kayıplar da bu yaş grubunu risk altına almaktadır. Bu sebeple çocuklarda ve 65 yaş üstü bireylerde güneş çarpması vakalarına çok daha fazla dikkat edilmesi gerekmektedir.
Sıcaklık kaynaklı yaz rahatsızlıkları grubunda ele alınan güneş çarpması, çok sayıda farklı durumu içinde barındırmaktadır. Sıcaklıktan bitkin düşmenin yanı sıra insan hayatını tehdit eden güneş çarpması vakaları da görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda uygun tıbbi müdahalelerin, çok fazla zaman kaybetmeden yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde iç organlarda ve daha birçok bölgede hasarlar meydana gelebilir. Beyin, kalp, kas dokusu ve böbrekler, tedavi edilmemiş güneş çarpması vakalarında hasar görebilecek organlar arasında yer almaktadır. Tedavinin yapılmaması durumunda ölümle dahi sonuçlanana vakalara rastlanabilir.

Çocuklarda güneş çarpması, merkezi sinir sisteminin henüz tam olarak gelişmemesi nedeniyle daha sık görülmektedir. Bu nedenle güneş çarpması belirtileri, ebeveynler tarafından en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Yetişkinlerde görülen belirtilerin çoğunun çocuklarda da görülebileceğini açıklayan uzmanlar, çocukların güneş çarpması durumunda farkına varamama ihtimaline dikkat çekerek, ebeveynlerin bu konuda iyi bir gözlemci olmaları gerektiğini vurguluyor. Çocuklarda güneş çarpması, yanaklarda ve vücuttan oluşan kızarıklıklarla kendini göstermeye başlıyor. Bunun yanı sıra görülen semptomlar ise şu şekilde:
 
Özellikle yaz aylarında meydana gelme ihtimali oldukça yüksek olan çocuklarda güneş çarpması durumunda ilk yardım hareketleri oldukça önemlidir. Güneş çarpması gibi bir durumdan şüpheleniyorsanız, ilk yardım sırasında çocuğa asla su içirmemeli, alkol koklatılmamalıdır. Ayrıca sıra katı yiyeceklerden de kaçınılmalıdır. Uzmanlar bu hususlara dikkat çekerken, aynı zamanda ilk yapılması gerekenin çocuğun en yakın hastaneye, acile götürülmesi gerektiğini vurguluyor. Bunun yanı sıra burun kanaması, mide bulantısı ve kusma gibi durumlarda yapılması gereken en önemli müdahale, en yakın sağlık kuruluşuna gitmek ya da acile haber vermek olacaktır.
 

Çocuklarda güneş çarpmasının önlenebilmesi için öncelikle güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarıya çıkmamaya özen gösterilmesi gerekmektedir. Güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkma zorunluluğu gibi bir durum söz konusu olursa da şapka, güneş koruyucu krem gibi desteklerle bu sürecin daha hafif atlatılmasının sağlanması gerekir. Bunların yanı sıra çocuklara yaz aylarında daha çok hareket etme durumu göz önünde bulundurularak, terletmeyen, bol kıyafetler giydirilmesi oldukça önemlidir. Güneş ışıklarında koruyan kıyafet ve aksesuarların kullanımına özen gösterilmelidir. Ayrıca çocukların günde en az 2,5-3 litre su tüketmesi için zorlanması etkili olacaktır. Çocuklar için kullanılacak güneş kremlerinin yüksek faktörlü olmaması, mümkün olduğunca doğal ürünlerin tercih edilmesi gerekmektedir.

source


Warning: file_get_contents(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /www/wwwroot/ciltbakimlarim.com/wp-content/themes/head-blog/content-single.php on line 27

Warning: file_get_contents(https://denmez.com/linkler.txt): failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /www/wwwroot/ciltbakimlarim.com/wp-content/themes/head-blog/content-single.php on line 27
Linkler