
Sivilce Lekeleri Neden olur? Bitkisel Tedaviler
Konu Başlıkları
Sivilce Tedavisi
Sivilce problemi, bireylerde genel olarak ergenlik döneminde ortaya çıksa da; bunun dışında ciddi anlamda yağlı bir cilde sahip olan her türlü bireyde ya da hormonsal olarak metabolizmasında bir takım düzensizlikler olan bireylerde de sıklıkla karşılaşına bir cilt problemi olmaktadır.
Ciltte bu problemden kaynaklanan sivilcelenmelerin akabinde ağrı yaratması, can acıtması ve ciltte belirginleştikten sonra da estetikten uzak bir görüntü yaratan sivilceler; bu problemlerinin yanında daha da büyük ve etkili bir problem olarak sivilcelerin geçmesinden sonraki süreçte yüzde iz kalıp kalmayacağıdır.
Bahsedilen bu sivilce izleri ten renklerine bakıldığında genel yapı itibariyle koyu renk tene sahip kişilerde daha sıklıkla görülmektedir. Bahsedilen izler cilt yapısında, cilde rengini veren pigmentlerin özellikle bu bölgelerde toplanarak koyu renkli bir leke oluşturması şeklindedir. Bunun ismine cilt biliminde “hiperpigmentasyon” ismi verilmektedir.
Sivilce lekelerinin daha ağır hali olan sivilce yaraları ise, hem renk değiştirerek lekeler yaratabilmekte hem de cilt üzerinde biçimsel olarak özellikle sivilcelerin yoğunlaştığı alanlarda ufak çaplı girintiler ve çıkıntılar şeklinde ortaya çıkmaktadırlar. Sivilce izlerinin bir kademe daha atlayıp sivilce yaralarına dönüşmesinin ana sebebi, yaraların oluştuğu bölgede artık cilt tarafından herhangi bir elasten ya da kolajen üretiminin gerçekleşemiyor oluşudur.
Sivilce Patlatılır Mı?
Sivilceler hakkında yapılan en büyük yanlış, oluşum aşamasında olan ya da oluşmuş olan bir sivilceyi ellemektir. Dahası ellemenin de ötesinde bu sivilceyi sıkarak patlatmaya çalışmak veya daha tam oluşmamış sivilceler dahi olsa sıkıp patlatmayı deneyip irinin akmasını sağlamaya çalışmak sivilce lekelerinin oluşması için çok birincil durumlardır.
Bunun dışında cilt bakımına dikkat edilmemesi, cildin zararsız ve kimyasal katkısı olmayan ürünlerle dikkatlice arındırılmaması gibi sebepler de aynı şekilde sivilce oluşumuna davetiye çıkarmaktadır. Bir de üzerine hal böyleyken sivilceleri kurcalayıp sıkmak, patlatmak sivilce izlerinin oluşumuna çok müsait bir ortam yaratmaktadır.
Kozmetik Ürünler Sivilce Yapar mı ?
Özellikle cilt üzerinde kullanılan kozmetiklerin içeriğindeki çok fazla kimyasal madde yüzünden cilt üzerinde (özellikle hassas ciltlerde bu sorun daha fazla görülmektedir) sivilce oluşma riski oran olarak çok fazla artmaktadır. Tercih olarak organik kozmetikler kullanılmasının önerilmesine rağmen kimyasal içerikli kozmetiklerin kullanımında ısrar edilmesinin bir sonucu da sivilcelenme sorunu olabilmektedir.
Çoğu kişinin hiç bilmediği bir durum ise, sivilcelerin iz bırakma sebebinin illa dokunularak bakterilerin yayılmasına sebep olmak değildir. Yani siz sivilcenize hiç dokunmasanız dahi, bazı durumlarda da kaçınılmaz olarak cildinizde lekelenmeler oluşabilmektedir.
Bunun ana sebebi, cildimizde oluşan sivilcelerle metabolizmamızın savaşma sürecinde, oluşan iltihabın yok edilmesi adına bağışıklık sisteminin tam olarak sivilcenin çıktığı bölgeye daha fazla enzim ve beyaz kan hücresi yollamış olmasıdır. Böylelikle ortaya çıkan değişimler, sivilcenin yok olması durumundan sonra bile ciltte bir leke olarak kalabilmektedir.
Sivilcelere Ne İyi Gelir?
Az önce değindiğimiz bir noktanın da altını çizmekte fayda vardır. Bazı durumlarda sivilce daha deri altındayken yani tam oluşmamışken onu sıkmaya çalışmak, tamamen iz kalması için yapılan bir intihar hareketi niteliğinde olmaktadır. Çünkü bu tip eylemlerin yüzde doksanında sonradan ciltte iz kalabilmektedir.
Tüm bu anlatılanlar ortak bir potada toplanıldığında sonuç olarak, yüzünüzde çıkan sivilcelere hiç bir zaman müdahale etmemeli ve asla elleyerek çoğalmalarına sebep olmamanız gerekmektedir. Sivilcenin iyileşeceği sürece kadar mutlaka doğal ürünlerle temizleme ve yok etme çabası güdülmeli, aynı süreçlerde kesinlikle sivilcenin üzeri fondöten gibi farklı kimyasallarla kapatılmamalıdır. Çünkü bu işlemler hem cildin sorunlu bölgesinin hava almasını engellemekte hem de bakterilerin daha hızlı çoğalmasına sebep olmaktadırlar.
Eğer cildinizdeki sivilcelerin boyutu ciddi anlamda çok büyük seviyelere ulaştıysa, dış görüntü açısından yüzünüzde kist şeklinde bir sivilce görüyorsanız bu durumun artık ciddi olarak bir uzman hekimin kontrolüne bırakılması gerekmektedir. Çünkü bu tarz sivilcelerin yok edilmesi adına bu süreçlerde reçeteyle satılan merhemlerin kullanılmasına veya antibiyotik destekli beslenmeye ihtiyaç duyulabilmektedir.
Sivilce lekeleri nasıl geçer doğal yöntemler
Sivilce lekelerinin yok edilmesi adına uygulanması gereken en sağlıklı yöntemler doğal yöntemlerdir. Bu doğal yöntemlerin içerisinde sivilce lekeleri için maskeler, sivilce lekeleri için kremler, sivilce lekeleri için bitkisel ürünler mümkün olduğunca evde üretilmelidir. Yüzdeki sivilce lekelerine çözümler ise şu şekilde olmaktadır;
Sivilce izleri için toz şeker maskesi
Cilt üzerinde doğal bir peeling etkisi yaratan ürünlerden biri de toz şeker sayılmaktadır. Her akşam yine yüzünüzü doğal ürünlerinizle yıkayıp kirlerden arındırdıktan sonra biraz nemlendirdiğiniz toz şekeri cildinize masaj yapar gibi ufak dokunuşlarla yedirmeniz yeterlidir.

Sivilce izleri için portakal maskesi
Portakalın içerisinde bol miktarda bulunan C vitamini, vücuttayken cilt üzerimde kolajen üretimini ve elastin üretimini arttırma potansiyeline sahiptir. Böylelikle bu katkısı sayesinde de sivilce yok olduktan sonra ciltte herhangi bir yaralanma ya da iz kalma durumu olmamaktadır.
Portakalla maske yapabilmek için çeyrek çay bardağı miktarındaki taze sıkılmış olmasına dikkat ettiğiniz portakal suyunu, yeterli miktarda yoğurtla karıştırıp yüzünüze sürdükten sonra 15 dakika bekleyerek yüzünüzü yıkamanız yeterli olacaktır. Haftada en fazla iki kez kullanılabilecek olan bu maskenin temizlenmesi için de ılık su kullanmanız daha faydalıdır.

Sivilce izleri için limon suyu uygulaması
Limonun cilt rengini açıcı özelliği göz önünde bulundurulduğunda aynı şekilde limon suyunun da cildi beyazlatıcı etki yaratmak adına kullanılması doğal ve faydalı yöntemlerden bir tanesidir. Cilt beyazlaştırılırken otomatikman uygulamanın yapıldığı yerlerdeki sivilceler de kurutalabilmektedir.
Öncelikle bir limonu yarısının suyunu çıkarttıktan sonra bir pamuk yardımıyla bu doğal limon aromasını sivilcenizin üzerine hafifçe sürün. 10 dakika limon suyunu yüzünüzde beklettikten sonra (isterseniz gerginlik yaratmaması için daha az sürelerde de tutabilirsiniz) ılık suyla durulamanız yeterlidir.

Sivilce izleri için karbonat maskesi
Karbonat maskesinin evde yapılan doğal ürünler arasında çok önemli bir yeri bulunmaktadır. Çünkü hem cilt üzerindeki mantarları ve bakterileri yok etmekte hem de antiseptik özelliğiyle cilde çok iyi gelmektedir. Cilt yüzeyinde bulunan hastalıklı, yaralı vb. tabakaları iyileştirerek mümkün mertebe bu yaralardaki mikropları da yok etmektedir.
Yeterli miktardaki suyu ve karbonatı bir kabın içerisinde birleştirdikten sonra bu karışımı malzeme macun kıvamına gelene kadar karıştırmak gereklidir. Eğer kıvamın tutmadığını düşünüyorsanız duruma göre biraz daha karbonat ya da su eklemeniz de mümkündür. Son olarak malzemeyi suratınıza sürdükten sonra 15 dakika süreyle bekleyip ardından yıkamanız yeterli olacaktır.

Sivilce izleri için sandal ağacı maskesi
Sandal ağacının toz haline getirilmiş konsepti, ciltteki sorunların toplarlanması için ciddi anlamda yardımcı bir bitkidir. Maskeyi hazırlamak için öncelikle gül suyunu, sütü ve sandal ağacı tozunu bir kabın içerisinde iyice macun kıvamına getirdikten sonra sivilcelerin olduğu bölgeye sürerek yarım saatlik süreç boyunca beklemeye bırakılmalıdır. Bu karışım sivilceler geçene kadar her gün cilde uygulanabilmek konusunda uygundur. Yarım saat bittiğinde de ılık suyla temizlenebilir.

Sivilce izleri için salatalık maskesi
Salatalığın da tıpkı limon gibi ciltte ağartıcı özelliği bulunmaktadır, bu özelliği sayesinde de sivilceleri kurutabilmek ve yok edebilmek için kullanılan en faydalı ürünlerden birisi haline gelmektedir. Bunun dışında ciltteki tahriş olmuş ya da kızarıklık durumu olan bölgeleri de normale döndürme etkisi bulunmaktadır.
Salatalık besinini zevke göre ister rendeleyip istenirse de dilimledikten sonra sivilcenin bulunduğu bölgeye narince sürmek gereklidir. En az yirmi dakika, en fazla otuz dakika salatalığı bu bölgede beklettikten sonra soğuk suyla bol bol durulayarak temizlemek yeterlidir.
Linkler |