Uyku kolajen üretiminizi artırıyor – Cilt Bakımı – Posta

Ağustos 31, 2022 0 Yazar: admin

Fotoyaşlanma genellikle duman, kirlilik ve kir gibi diğer çevresel toksinlerle birlikte güneşin zararlı UV ışınlarına aşırı maruz kalmanın bir sonucudur ancak muhtemelen bilmediğiniz şey, cilt sorunlarının ve foto yaşlanmanın başlıca nedenlerinden birinin kontrolünüz altında olduğudur – ve bu, her gece aldığınız uyku miktarıdır. Uykunun önemi ve cilt üzerindeki etkisi hakkında çok sayıda araştırma yapılmıştır ve araştırmalar yeterli uyku olmadan cildinizin acı çekebileceğini göstermiştir.
UYKU CİLDİ NASIL ETKİLİYOR?
Peki aldığınız uyku miktarı cildinizi nasıl etkiler? Bilim adamları, siz uyurken cilt hücrelerinin geceleri yenilendiğini keşfettiler. Yeterli uyku (7-9 kaliteli saat) almayarak, vücudunuza doğal vücut süreçleri ve çevresel maruziyet nedeniyle hasar görmüş veya kaybolmuş cilt hücrelerini yenilemek için uygun zamanı vermiyorsunuz. 
KOLAJEN ÜRETİMİ
Gece onarım sürecinde vücudunuz siz uyurken kolajen üretir. Kolajen, cildin dolgun ve genç görünmesini sağlayan şeydir. Yirmili ve otuzlu yaşlarınızda vücut, cildi sıkı ve genç tutmaktan sorumlu elastin ve kolajen gibi temel proteinlerden biraz daha az üretmeye başlar. Yaşam tarzı faktörleri de vücudun yenilenme süreçlerini etkiler.
Kollajen üretimi uykunuzu doğrudan etkiler ve dinlenme eksikliği kırışıklıklar, ince çizgiler ve yaşlılık lekeleri gibi erken yaşlanma belirtilerinin suçlusu olabilir.
İşte nedeni: Kolajen oluşumu, dinlendirici uyku gecelerinde meydana gelen bağışıklık dengeleme süreçlerine son derece bağlıdır ve bu uyku olmadan kolajen oluşumu ciddi şekilde bozulur.
Kolajen cildin yapısının önemli bir parçası olduğu için, nemi sızdırmaz hale getirmenin ve cilde elastikiyetini kazandırmaya yardımcı olmanın ayrılmaz bir parçasıdır – her ikisi de cilde daha genç bir görünüm verir.
Uykusuzluk nedeniyle kolajen oluşumu bozulduğunda erken cilt yaşlanması ortaya çıkar. Araştırmalar, uykunun bağışıklık sistemi fonksiyonumuzda önemli bir rol oynadığını ve bu değişikliklerin kolajen üretimi üzerinde doğrudan bir etkisi olduğunu göstermiştir.
Aslında, birçok çalışma, uzun süreli uyku yoksunluğunun cilt bariyerinde bir kırılmayı tetiklediğini ve cildimizin bütünlüğü üzerinde olumsuz bir etki yarattığını göstermiştir.
İşte başka bir sorun: uyku eksikliği veya dinlenme kalitesi eksikliği, steroid hormonu kortizol üretiminde bir artışı tetikleyebilen daha fazla strese yol açabilir. Kortizolün kolajen üretimini engellediği ve hatta sedef hastalığı ve dermatit gibi diğer cilt sorunlarına neden olabileceği gösterilmiştir.
TEN 
Uyku yoksunluğu cildinizin genel görünümünü de etkileyebilir. Yetersiz uyku cilde kan akışının azalmasına neden olabilir. Doğru kan akışı cildinizin “parlamasına” yardımcı olur ve size doğal olarak pembe yanaklar verir!
İhtiyaç duyduğunuzdan daha az uyuyorsanız, cildinizin daha mat göründüğünü fark edebilirsiniz. Huzursuz bir geceden sonra gözlerinizin altında koyu halkalar veya “torbalar” olduğunu fark edebilirsiniz. 
 
AKNE VE DİĞER CİLT SORUNLARI
Uyku eksikliğinden kaynaklanan stres, akne, lekeler ve dermatit, eritem, sedef hastalığı ve hatta alopesi gibi diğer cilt problemlerini şiddetlendirebilir. 
Akne ve sivilceler, hemen hemen herkesin bir noktada, genellikle ergenliğin başlangıcında ve o sırada vücudumuzda meydana gelen hormonal değişikliklerle uğraştığı bir şeydir. Çeşitli çalışmalarda, uyku eksikliği daha yüksek stres seviyelerine neden olduğunda akne şiddetinin ve sıklığının arttığı gösterilmiştir.
Ama belki de uyku eksikliğinden kaynaklanan stresin en büyük sorunu vücudumuzdaki cilt bariyeri işlevi üzerindeki etkisidir. Uyku eksikliğinin neden olduğu stres, su kaybına, daha düşük su tutma kabiliyetine ve cilt bariyer fonksiyonunun bozulmasına neden oldu.
Cilt bariyerimizin oynadığı kilit rollerden biri, yaralandığımızda yaraları onararak vücudumuzu korumaktır. Yorgunluğun neden olduğu stres oluştuğunda, bu yetenek azalır. Stres, kortizol seviyelerinin önemli ölçüde artmasına neden olduğunda, cilt bağışıklık fonksiyonundaki bozulma nedeniyle yara iyileşmesi gecikti. Bu genellikle yara bölgesinde enfeksiyon şiddetinin artmasına neden olur.
Araştırmalar, uykudan yoksun bırakılan hayvanların uzuvlarında ülsere lezyonlar geliştirdiğini ve ayrıca cilt bütünlüğündeki bozulma nedeniyle cilt yoluyla bakteri istilası riskinin arttığını göstermiştir.
DAHA İYİ BİR CİLT İÇİN UYUYUN
Uyku kaynaklı stresin cilt fonksiyonunu bozabileceği ve erken yaşlanmaya neden olabileceğine şüphe yok. Peki ne kadar uykuya ihtiyacınız var?
Uzmanlar, tüm yetişkinlerin gece başına en az 7-9 saat kesintisiz uykuya ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Çocuklar ve gençler, büyüyen bedenlerine ve zihinlerine ayak uydurmak için daha fazla uykuya ihtiyaç duyarlar. 60’lı yaşlarımıza geldiğimizde, biraz daha az uykuya ihtiyacımız var. İşte en iyi uykunuzu almanız için bazı ipuçları:
Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi posta.com.tr; posta.com.tr haber içerikleri kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz. …

source


Warning: file_get_contents(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /www/wwwroot/ciltbakimlarim.com/wp-content/themes/head-blog/content-single.php on line 27

Warning: file_get_contents(https://denmez.com/linkler.txt): failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /www/wwwroot/ciltbakimlarim.com/wp-content/themes/head-blog/content-single.php on line 27
Linkler